Tehisintellekt: Bosch õpetab autod õppima ja sobivalt tegutsema

16.03.2017 | | Ettevõtte uudised

• Boschi CEO Denner: "Automaatne juhtimine muudab liikluse turvalisemaks. Selle võtmeks on tehisintellekt. Meie eesmärk on teha autod nutikaks."
  • Uus tehisintellektiga pardaarvuti suudab tõlgendada liiklust teel.
  • Blockchain: Bosch ja TÜV Rheinland pakuvad lahendust läbisõidumõõdiku pettusele.
  • Ühendatud remonditöökojad saavad parandada sõidukeid möödaminnes.

Berliin – Bosch loob tuleviku isesõitvatele autodele aju. Rahvusvahelisel konverentsil Bosch ConnectedWorld 2017 Berliinis esitles tehnoloogia- ja teenustepakkuja automaatsõidukite pardaarvutit. Tehisintellekti (AI) kasutades saab arvuti rakendada masinõppe meetodeid. AI-ga pardaarvuti peaks suutma isesõitvaid autosid juhtida ka keerukates liiklusolukordades, samuti sellistes, mis on auto jaoks uued. "Õpetame autole, kuidas iseseisvalt läbi liikluse manööverdada," ütles dr. Volkmar Denner, Boschi juhatuse esimees, rahvusvahelisel asjade interneti konverentsil. Boschi andureid kasutavad autod juba praegu ümbruse tajumiseks. Tehisintellekti kasutades suudavad need saadavaid andmeid tõlgendada ning teha ennustusi tee teiste kasutajate käitumise kohta. "Automaatne juhtimine muudab liikluse turvalisemaks ja selle võtmeks on tehisintellekt. Meie eesmärk on teha autod nutikaks," jätkas Boschi juht. Pardaarvuti tuuma ehitamisel kavatseb Bosch teha koostööd USA tehnoloogiaettevõttega Nvidia. Nvidia tarnib Boschile kiibi, kus hoitakse masinõppe meetoditega loodud algoritme. Tehisintellektiga pardaarvuti peaks tootmisse minema hiljemalt järgmise kümnendi alguses.

Järgmisel aastakümnel muutuvad juhita autod igapäevaelu osaks

Boschi pardaarvuti suudab ära tunda jalakäijad ja jalgratturid. Lisaks objektituvastusvõimele teeb tehisintellekt automaatsõidukite jaoks lihtsamaks olukorra hindamise. Näiteks on sisse lülitatud suunatulega auto puhul sõidurea vahetamise tõenäosus suurem kui neil, millel suunatuli ei vilgu. Nii suudab AI-ga isesõitev auto tuvastada ja hinnata keerukaid liiklusolukordi, näiteks kui vastu tulev sõiduk sooritab pööret, ning nendega oma juhtimisel arvestada. Arvuti salvestab kõik sõitmise ajal õpitu tehislikesse neuronivõrgustikesse. Eksperdid kontrollivad nende teadmiste täpsust laboris. Pärast täiendavat testimist teedel saab kunstlikult genereeritud teadmisstruktuure kanda värskendamise teel üle mistahes hulgale teistele AI pardaarvutitele. "Me tahame, et automaatne juhtimine oleks võimalik kõigis olukordades. Juba järgmisel aastakümnel muutuvad juhita autod igapäevaelu osaks. Bosch viib automaatset juhtimist edasi kõigis tehnoloogiasuundades. Tahame võtta juhtrolli ka tehisintellekti vallas," ütles Denner. Ta jätkas, rääkides, et tehisintellekt mängib võtmerolli Boschi kõigis ärivaldkondades, mitte ainult mobiilsuse alal: "Vaid kümne aasta pärast on praktiliselt võimatu kujutleda Boschi toodet, mis ei kasuta mingil moel tehisintellekti. Tooted kasutavad seda kas ise või on loodud selle abil." Selle aasta alguses teatas ettevõte, et asutab Tehisintellekti Keskuse. Bosch investeerib oma võimete täiustamisse selles valdkonnas umbes 300 miljonit eurot.

Andmete turvaline jagamine ja omamine interneti kaudu

Oma Bosch ConnectedWorld 2017 avakõnes enam kui 2700 kuulaja ees nimetas Denner teisigi innovatiivseid tehnoloogiaid mais avavad Boschile uusi ärivaldkondi. Lisaks tehisintellektile ja pilvetehnoloogiatele on nende seas blockchain-tehnoloogia. See võimaldab tarbijatel jagada infot turvaliselt, ilma kolmandaid isikuid kaasamata. Nad saavad sõlmida lepinguid võrgus ja teha turvalisi makseid, kusjuures tehnoloogia tagab andmete anonüümsuse. Blockchain põhineb teatud tüüpi detsentraliseeritud andmebaasil, mis jagab sellesse sisestatud teabe tuhandete arvutite vahel. See muudab võimatuks andmete võltsimise ja tarbijad sõltuvad vähem ühest arvutuskeskusest.

Bosch ja TÜV teevad koostööd läbisõidumõõdiku-pettuse vastu võitlemisel

Denner tõstis üht blockchaini kasutamise praktilist viisi esile Saksa sertifitseerimisasutusega TÜV Rheinland koostöös korraldatud demos. See tõotab teha lõpu laialt levinud läbisõidumõõdiku-pettusele. Ainuüksi Saksamaal põhjustab läbisõidumõõdikutega manipuleerimine oma kuus miljardit eurot kahju. Kavas on võidelda selle pettusega, kasutades paljude arvutite vahel jagatud digitaalset logiraamatut. Autod saadaksid oma läbisõidumõõdiku näite neile arvutitele regulaarselt lihtsa ühenduse kaudu. Nutitelefoni rakenduses saavad autoomanikud tegelikku läbisõitu igal ajal kontrollida ja võrrelda seda sõidukis oleva näiduga. Kui nad soovivad oma auto müüa, on neil võimalik saada sertifikaat, mis tõendab auto läbisõidu täpsust. Seda sertifikaati saab jagada ka internetis, näiteks autode müügiga tegeleval võrguplatvormil.

Bosch ühendab auto remonditöökojaga

Tehisintellekt, pilv ja blockchain – kuidas muudavad intelligentselt ühendatud Boschi tehnoloogiad meie igapäevaelu? Denner vastab sellele küsimusele näitega: kujutleme, et kivi lendab läbi õhu ja purustab auto küljeakna. Remonditöökoda saab pilve kaudu automaatse teavituse ning saab valmistuda vajalikeks töödeks. Ühendatud logistika ja ühendatud kahveltõstukid tähendavad, et varuosa on kliendi saabumisel juba valmis ja ootab. Pannes pähe juhiseid kuvavad täiendatud reaalsuse prillid, saab mehhaanik teha tööd palju lihtsamalt ja kiiremini kui ilma nendeta. Juhi jaoks on eelis selles, et ta saab tagasi autosse ja minema sõita vaid lühikese ootamise järel, ilma vajaduseta järgmisel päeval tagasi tulla ja vajaduseta kulukate alternatiivide järele vahepealsel ajal.

2700 külastajat ja 130 esinejat

Juba neljandat aastat toimuv Bosch ConnectedWorld 2017 toimub Berliinis 15. ja 16. märtsil. STATION-Berlinis toimuv üritus on üks maailma suurimaid asjade interneti alaseid konverentse. Erinevad tööstusvaldkonnad esitlevad näiteid eelistest, mida ühendatus pakub. Tänavu külastab konverentsi umbes 2700 arendajat äriringkondade esindajat ja ajakirjanikku. Lisaks Boschi juhile dr Volkmar Dennerile on ligi 130 esineja seas Timotheus Höttges (Deutsche Telekomi juht), Edzard Overbeek (HERE juht) ja dr Jen-Hsun Huang (Nvidia juht). Sündmusega kaasneval hackathonil tulevad kokku ligi 500 programmeerijat, idufirmade töötajat ja disainerit, kes jagavad oma kogemusi ja ideid ühendatud mobiilsuse, ühendatud tööstuse ja ühendatud hoonete kohta. Üritusega koos toimuval messil saavad külastajad tutvuda enam kui 80 osaleja välja pandud ühenduvuslahendustega.

Seotud lingid: