Bosch avab ametlikult uue teaduslinnaku Renningenis

14.10.2015 | Bosch Group

Tehnoloogia ja innovatsiooni asukoht

Kantsler Merkel: "Teadusuuringud ja innovatsioon on allikad meie heaolu"

• Bosch'i tegevjuht Denner: „Renningen on Bosch’i oma Stanford.”
  • Tööstuslikud rakendusuuringud parema elukvaliteedi nimel
  • Mikroelektroonika ja tarkvara põhioskuste laialdane arendamine
  • Uus töö- ja bürookeskkond novaatoritele

Renningen, Saksamaa – Täiesti uus töökeskkond loova vaimuga inimestele: Bosch soovib oma Renningeni teaduslinnakuga ergutada interdistsiplinaarset koostööd ja sel viisil veelgi tugevdada oma uuendusjõudu. Uues teadus- ja kõrgtehnoloogiakeskuses Stuttgarti eeslinnas teeb ligikaudu 1700 loova vaimuga inimest rakenduslikke tööstusuuringuid. Tseremoonial, kus osalesid liidukantsler dr Angela Merkel, Baden-Württembergi liidumaa peaminister Winfried Kretschmann ja paljud teised külalised poliitika-, äri- ja teadusringkondadest, avati teaduslinnak nüüd ametlikult. „Meie linnakus on nagu ülikoolis koos palju teaduskondi. Tahame, et siin teeksid meie teadlased enamat kui lihtsalt mõtleksid sellest, mida tulevik võiks tuua. Tahame, et nad oleksid ka edukad ettevõtjad. Renningen on Bosch’i oma Stanford. Ja samas väljendab keskus meie usku Saksamaasse tehnoloogia asukohana,” ütles Bosch'i juhatuse esimees dr Volkmar Denner. Ettevõte on investeerinud sellesse uude asukohta ligi 310 miljonit eurot. Teaduslinnak, mille moto on „Ühendatud miljonite ideede jaoks”, on Bosch’i üldise teadus- ja arendusvõrgu keskus. Tehnoloogia ja teenuste tarnija kavatseb seal tugevdada ka ettevõtlikkust. Just selles näeb Denner Saksamaa konkurentsihalvemust. „Saksamaal ei ole võimalusi ega tahet asutada ettevõtteid. Eriti oma noorte ülikoolilõpetanute seas on meil vaja rohkem pealehakkamist idufirmade loomiseks. Selles vallas peavad ülikoolid tegema enamat kui ainult üliõpilasi ette valmistama eksamiteks kõrgtasemel spetsialiseerunud erialadel.”

Uuendused parema elukvaliteedi jaoks

Loodame, et tulevikus luuakse Renningenis veelgi rohkem innovatsioonilahendusi, mis parandavad elukvaliteeti. Linnak toob kokku palju teaduse ja tehnoloogia erialasid. Elektrotehnika, masinaehitus, informaatika, analüütika, keemia, füüsika, bioloogia või mikrosüsteemide tehnoloogia – Renningenis töötab nüüd kokku 1200 partnerit ettevõtete teadustegevuses ja kõrgtehnoloogilises projekteerimises, enam kui 500 doktoriõppe ja internatuuri tudengi tegeleb tuleviku tehniliste väljakutsetega. Seni on need teadlased olnud laiali kolme asukoha vahel Stuttgarti suuremas piirkonnas.

Tehnoloogia haare teadustegevuses ja kõrgtehnoloogilises projekteerimises

Linnaku erilises atmosfääris töötavad Bosch’i teedrajavad andekad töötajad nii uute toodete kui ka novaatorlike tootmismeetoditega. Nende töö keskendub sellistele valdkondadele nagu tarkvaraprojekteerimine, sensortehnoloogia, automaatika, sõidukijuhi abisüsteemid ja akutehnoloogia, samuti täiustatud autotööstuse jõuallikasüsteemid. Üks üha enam tähtsust omandav valdkond on tarkvarakompetents – eriti interneti ühenduvuse alal. „Selleks et Saksamaa jääks ühenduvuse alal tehnoloogiliselt valdkonda juhtima, peab ta säilitama ja laiendama mikroelektroonika ja tarkvaratehnika põhioskusi. Kui ta seda ei tee, ähvardab Saksa tööstust mahajäämus. Meil ei ole põhjust karta konkurentsi IT-ettevõtetega. Kuid meie tööstusettevõtete jaoks ei tule see konkurents kerge,” selgitas Denner.

Bosch'i enda suhtes usub Denner, et see ettevõte on ühenduvussuundumuse jaoks hästi ette valmistatud. Näiteks on see ettevõte mitte üksnes maailma turuliider mikromehaaniliste andurite alal, vaid on juba mõned aastad ka laiendanud oma tarkvarakompetentsi. Bosch'i kontsernis töötab nüüd juba üle 15 000 tarkvarainseneri. Ainuüksi asjade interneti alal töötab 3000 eksperti. Bosch näeb eriti võimast äripotentsiaali ühenduvuse tulemusel tekkivates teenustes. „Kui me ei soovi, et sellest võimalusest haaraksid kinni teised, siis peame tegutsema veelgi kiiremini ja senisest vähem riskikartlikult,” ütles Denner. „Meie insenerid peavad varases etapis veelgi rohkem kui kunagi varem mõtlema nagu äriinimesed. See, mis on tehniliselt teostatav, peaks pakkuma põnevust mitte ainult meie teadlastele, vaid ka meie tulevastele klientidele.”

Saksamaa peab õppima olema kartmatu

Denner lisas, et sellised suurettevõtted nagu Bosch peavad looma ruumi, kus ettevõtted ja ettevõtlus saaksid jõudsalt areneda. Bosch on selles eeskujuks. Ta on rajanud oma algatusplatvormi uute ärivaldkondade jaoks. Denner rõhutas, et kui Euroopa jaoks peab viis, kuidas edasi minna, olema tõesti Silicon Valley mudel, siis peame õppima riskima. Bosch'i idufirma Bosch Start-up GmbH aitab Bosch'i teadlastel saada edukateks äriinimesteks. Näiteks võtab ta enda hooleks sellised asjad nagu ruumid, rahastamine ja muud haldusülesanded. Sel viisil saavad uued äriettevõtted keskenduda kohe algusest peale oma tootele ja tuua selle turule. Üks esimesi sel viisil loodud tooteid on põllumajandusrobot Bonirob. Bosch'i idufirma Deepfield Robotics (süvarobootika) arendas selle väikeauto suuruse roboti välja abivahendiks taimearetuses ja põlluviljeluses.

Parimad töötingimused loovate ideede jaoks

Suures teaduslinnakus on põllumajandusroboti katsetamiseks rohkelt ruumi. Lisaks peahoonele, üheteistkümnele laboratooriumile ja õpikojahoonetele ning kahele teenindushoonele on ka tänapäevane katsetusala sõidukijuhi abisüsteemide katsetamiseks. Ruumide eraldamiseks eraldi hoonetes kasutati võrgumaatriksit. See põhines analüüsimisel, kui intensiivne on teabevahetus eraldi erialade vahel: mida tihedam on üksuste omavaheline koostöö, seda lühem on nende füüsiline vahekaugus uues linnakus.

Vaiksed töönurgad, koostöötsoonid

Bosch on Renningenis pööranud erilist tähelepanu töötingimustele. Teadlased leiavad moodsa töökeskkonna nii sees kui ka väljas. Terve linnak on sisuliselt töökoht. „Lennukad ideed värskes õhus, tehnoloogia vee ääres – see kõik on võimalik siin Renningenis,” kinnitas Denner. Igas hoones ja kõikjal linnaku territooriumil on olemas Wi-Fi-ühendus. Sülearvutid, tahvelarvutid ja IP-kõne tähendab, et tööd saab teha linnaku igas nurgas. Selle mõtet selgitades ütles Denner: „Renningenis pakume oma innovatsioonimeeskonnale nii rahulikke töönurgakesi kui ka koostöötsoone.” Bürooruumide paigutus on projekteeritud innovatsiooniprotsessi tervikanalüüsi põhjal. Kui teadlased otsivad ideesid, on neil vaja rahu ja vaikust. Hiljem muutub olulisemaks mõttevahetus ja koostöö teistega. Kompleksi planeerimisel võeti arvesse neid etappe, nagu ka partnerite soove. „Partnerid tahavad rohkem vabadust, et kasutada oma loovust teadus- ja arendustöös – ja vähem halduskohustusi. See on miski, mida töötajate esindajad aktiivselt toetasid,” sõnas keskuse ja kombineeritud töönõukogude juhataja Alfred Löckle. „Möödas on ajad, kus töökoha projekteerimine otsustati ülevalt. Meie partnerid veedavad oma töökohas palju aega. On igati õige, et nad saaksid ka oma töökoha projekteerimises sõna sekka öelda.”

Kõikide asjaosalistega ühiselt konsulteerimise tulemuseks oli täiesti uus büroo kontseptsioon. Lisaks individuaalsetele töökohtadele on teaduslinnaku silmapaistvaks erijooneks 270 eri suurusega koosolekuruumi – mis tähendab, et linnakus on piisavalt ruumi nii keskendumist nõudvatele tegevustele kui ka meeskonnatööle. Iga partner on keskmiselt kümne meetri kaugusel lähimast koosolekuruumist ja seega ka võimalikust järgmisest uuenduslikust läbimurdest.