Bosch on koostöös rahvusvaheliste uuringupartneritega välja töötamas uut modulaarset tootmissüsteemi

14.12.2016 | Bosch Group | Ettevõtte uudised

Mitmekülgne tootmine

• Mitmekülgsed ja ühendatud seadmed võimaldavad rohkem kohandatud tootmist
  • Isehäälestuvate tootmismoodulite abil on tootmisliinides muudatuste tegemine varasemast lihtsam
  • Eesmärk on vähendada tootmise alustamiseks kuluvat aega ning suurendada kasumlikkust

uuenduslikku tootmiskontseptsiooni. Projekti ReCaM üheksa partneri eesmärk on luua ülimalt mitmekülgne tootmissüsteem. Vajadus sellise süsteemi järele tuleneb nüüdisaegse tööstuse aina lühenevatest tootmisaegadest. Lisaks on üha suurem nõudlus kohandatud toodete järele, mis omakorda suurendab vajaminevate variantide arvu. Projekti partnerid on seadnud endale kõrged eesmärgid: „Me soovime tootmist muuta efektiivsemaks ja kasumlikumaks. Eesmärk on vähendada töötava süsteemi ülesseadmiseks kuluvat aega 30% võrra,“ selgitab projektijuht Sebastian Schröck, kes töötab Boschis uuringute ja arenenud inseneriteaduste alal. Schröck, kes on omandanud mehaanika alal doktorikraadi, alustas koos partneritega projektiga tööd 2015. aasta novembris ning jätkab sellega 2018. aasta oktoobrini. Tulevikus peaksid eraldiseisvad moodulid täitma tootmisliinis erinevaid ülesandeid – näiteks pressimist, puurimist või monteerimist. Iga moodul sisaldab ülesande jaoks vajalikke vahendeid ja ka võimet end seadistada ning tootmisprotsesse kõrvalasuvate moodulitega koordineerida. Tootmismooduleid kokku pannes saab luua kohandatud ja mitmekülgse tootmissüsteemi.

Isehäälestuvad tootmismoodulid targale tehasele

Üldiselt kavandatakse tootmisliine jätkuvalt vaid ühte toodet ning ühte tootepartii suurust silmas pidades. Samas on tooted üha rohkem kohandatud ning tootepartiide suurus muutub aina sagedamini, kuni selleni, et partiis on ainult üks toode. Seetõttu tuleb tootmisliine järjest tihemini kohandada, mis omakorda nõuab aega, suurendab vigade esinemise riski ning põhjustab tootmise katkestamist. Uurimisprojekt näeb isehäälestuvate tootmismoodulite näol olukorrale lahendust. Selle idee on sarnane sellele, kuidas arvutid suudavad isehäälestuvate rakenduste abil iseseisvalt ära tunda klaviatuure või printereid. Tootmise kohandamiseks tuleb töölistel lihtsalt mooduleid juurde lisada või neid vastavalt vajadusele eemaldada.

Tootmissüsteemide proovilepanek

Projekti ReCaM meeskonna eesmärk on tõestada, et taolised ühendatud ja kohandatavad tootmissüsteemid on tõepoolest toimivad ning tõestavad end ka praktilises rakenduses. Et seda teha, koondavad uuringukonsortsiumi kõik üheksa partnerit oma eri valdkondade ekspertteadmised, et nende abil koos lahendus leida: ülikoolide instituudid arendavad välja standardeid, mehaanikainsenerid ehitavad mooduleid ning tootmisfirmad, nagu Bosch, testivad kontseptsiooni töötamist praktikas.

Projekti ReCaM rahastab Euroopa Liit ligikaudu 5,3 miljoni euroga teadusuuringute ja innovatsiooni programmi „Horisont 2020“ raames (toetusleping nr 680759). Projekti ReCaM täisnimetus on „paindlike tootmissüsteemide kiire rekonfigureerimine võimekuspõhise kohandamise, iseseadistuse ning integreeritud tootmise planeerimise vahendite kaudu“ (rapid reconfiguration of flexible production systems through capability-based adaptation, auto-configuration and integrated tools for production planning). Targa tehase idee arendamise eesmärk on anda Euroopale eelis globaalsete konkurentide ees.

Taustteave internetis: