Euroopa uuendus vähem silmatorkavatelt liikmesriikidelt

28.09.2017 | | Ettevõtte uudised

Eesti ja Bulgaaria võivad internetiajastul olla eeskujuks Saksamaale ja Prantsusmaale / Volkmar Denner kutsub üles uuele Euroopa patriotismile

Just väikeste tegijate uuendused tõmbavad kaasa suuri tegijaid. See on tõde, mis kehtib samavõrd nii äris kui ka poliitikas. Selliseid firmasid nagu Bosch võivad inspireerida idufirmad. Samamoodi võime me arendada välja uue kontseptsiooni Euroopa jaoks. Miks me arvame alati, et Euroopa tulevase kasvu eestvedajad on Prantsusmaa ja Saksamaa? Miks me ei uuri, mida teeb Eesti? Või Bulgaaria? Just eriti neis vähem silmatorkavates ELi liikmesriikides võtab kuju Euroopa uuendus – selle digitaalne tulevik. Küsimus pole ainult Euroopa ülesaamises varem aset leidnud sõdadest ja kriisidest. Euroopa peab uuenema. Selles osas tasuks lääne- ja keskeurooplastel rohkem ida poole vaadata. Samuti tasuks neil mitte näha seal ainult probleeme, vaid ammutada ka inspiratsiooni uuendustele viivatest tõugetest, mis tulevad neilt näiliselt väikestelt tegijatelt.

On ju Eesti riik, mis on Euroopas igapäevase elu digitaalseks muutmisel kõige rohkem edusamme teinud. Just Eestis loodi Skype, just Eestis täidetakse 96% kõigist tuludeklaratsioonidest internetis ning ID-kaart toimib ka juhiloa, haigekassakaardi ja isegi raamatukogukaardina. Kõik see kõrvaldab bürokraatia ja vähendab kulusid 2% võrra SKTst. Või vähemalt nii nad väidavad. On hea, et Eesti on nüüd ELi nõukogu eesistuja. Eesti on juba välja saatnud kutsed septembri lõpus toimuvale digitaalvaldkonna tippkohtumisele. Euroopa kasvu eestvedaja võib olla ka Baltimaades.